Ordlista

Blir du lite osäker på vad som står på tavlan när vi skriver vad som ska göras?

Gå då in i denna lista så blir su förhoppningsvis lite klokare.

Airsquat – Benböj utan vikt (helst höft under knähöjd).

AMRAP, As Many Reps/Rounds as Possible – Så många repetioner som möjligt på en angiven tid

AMSAP, As Many Seconds as Possible – Så många sekunder som möjligt.

Boxhopp – Hoppa (eller gå) upp på en låda. Sträck ut höften när du står på lådan

BS, Backsquat, Bakböj – Benböj med stång bak på axlar/rygg

Burpee – Armhävning med upphopp

BW, Bodyweight, KV – Kroppsvikt

Chipper – Ett pass där du gör många reps av en övning innan du går vidare på en annan övning

Clean, frivändning – Stången lyfts från marken i en explosiv rörelse tills man fångat stången vid bröstet i benböjposition. I powerclean fångar man stången i stående postion. I hangclean startar man i stående postion med stång hängande.

Clean & Jerk – Frivändning med stöt

CTB, Chest To Bar – Uppdrag (pull-up) i räcke där bröstet nuddar stången

Deadlift, DL, Marklyft – Lyft stången med framförallt höften tills du stannar i en stående postion.

Dips – Från en stödjande position i en dipsställning böjer man armar och pressar sig upp igen. Kan göras i ringar och kallas då ringdip vilket upplevs som jobbigare.

DU, Double Unders – Dubbelhopp med hopprep

Foamroller – Ett cylinderformat redskap i hård skumplast som oftast används för självmassage

FS, Front Squat, Frontböj – Knäböj med stången fram.

GHD, Glute Ham Developer – Ett redskap som man tränar mage, säte och rygg med

Gobletsquat – Benböj med kettlebell vid bröst

Ground to Overhead – Lyft något (oftast skivstång) från golvet upp till raka armar (hur som helst).

HSPU, Handstand push-up – Armhävning stående på händerna (oftast mot vägg)

Hangposition, Hang, Hängposition, Häng – När redskapet (oftast skivstång) hålls hängande med raka armar i början av lyftet. t.ex. hang-clean

Jerk, Stöt – När man pressar vikten från skuldra till raka armar i en explosiv rörelse

KB, Kettlebell – Ett klotformat redskap med handtag.

Kippa – När höften används för att lättare komma upp i olika övningar Övningar som oftast kippas är Pull-up, HSPU och Muscle-ups.

Knees to elbows, KTE – En övning i räcke eller ringar där du nuddar armbågarna med knäna i ett hängande knälyft.

Knäböj, Benböj, Squat – Benböj där höften helst går under knähöjd och du ställer dig upp med helt utsträckt höft. Kan göras både med och utan vikt.

KV – kroppsvikt.

L-pullup – En pullup där du drar dig upp med benen i pekande rakt fram (L-position)

L-sit – Önvning då du sitter på marken och trycker dig upp i en L-position (raka ben rakt fram) och håller kvar. Kan även göras i olika redskap som parallettes, två kettlebells på marken och ringar.

Marklyft, Deadlift, DL – Lyft upp en vikt/skivstång från marken tills du är helt utsträckt i kroppen med armarna rakt neråt.

Metcon – Metabolic conditioning/konditionshöjande träning. Varje WOD brukar räknas som en metcon.

Militärpress – Axelpress med skivstång eller hantlar

MU, Muscle up – Övning där du från helt raka armar, hängandes, ska du dra dig upp till helt utsträckta armar i toppläge. Görs oftast i ringar men kan även göras i räcke. Kallas då barmuscle up.

MC, Mountainclimber – Övning i armhävningställning där man hoppar fram med vartannat ben

Olympiska lyft – Består av stöt (clean & jerk) och ryck (snatch). Även en OS-gren och sport. De två tävlingsgrenarna är stöt och ryck, men även “delar” av lyften – bara en frivändning, eller bara en stöt – räknas även det som olympiska lyft i träning.

OHS, Overhead squat – Benböj med vikten ovanför huvudet med raka armar

PB, PR – Personbästa, Personligt rekord

Pistols – Enbens knäböj med fria benet framåt

Press – Se axelpress. En press är samlingsord för alla sorters pressar, men axelpress är det som man vanligen menar

Pull-up – Uppdrag som oftast görs i räcke, kan göras strikt (utan höft) eller kippad hjälp av höft), kan också kallas chins. Kan göras med olika handfattning

Push jerk – En form av stöt. Vikten ska, med hjälp av kraft från höften, upp till helt utsträckta armar. Knäna ska böjas efter själva stöten med höften, då hoppar du in under stången, för att sedan resa dig upp.

Push press – En form av stöt. Vikten ska, med hjälp av kraft från höften, upp till helt utsträckta armar.

Pushup – Armhävning.

Rackposition –  när du har en skivstång vilandes på axlarna framför kroppen genom att skjuta upp armbågarna mot taket. Används även med kettlebell.

RM – Repetitions maximum. 1RM står för det maximala du kan lyfta, det du orkar lyfta en gång. 8 RM står för det du orkar lyfta 8 gånger, men absolut inte mer.

Rodd – rodd i en roddmaskin. Det går att ändra inställningen på roddmaskinen så att du antingen ror i meter, kalorier, eller watt. Det blir alltså meter rodda, kalorier brända, eller watt producerade. Rodd kan även utföras med skivstänger eller hantlar, men då benäms de oftast som stångrodd eller hantelrodd.

RFT, Rounds for time – Du ska göra en bestämd arbetsmängd med ett antal fasta varv så fort du kan.

Ryck, snatch – Ett olympisk lyft. Vikten går direkt från marken till raka armar i en rörelse. Höften skall vara below parallell när du fångar stången.

Rx – När ett pass utförs som ordinerat. Det är inte skalat och alla övningar utförs med den vikten som passet är skrivet med. T.ex. 60/40kg betyder att övningen ska utföras med 60 kg för herrar och 40kg för damer för att räknas som Rx.

SDHP – sumodeadlift highpull – En övning där du lyfter skivstång/kettlebell till hakan i sumopostion.

Skala – Att göra en övning lättare genom att byta ut övningen eller sänka vikten. Används när man inte klarar av en övning/vikt och för att få rätt tempo i passet (så att det inte blir för mycket vila).

Skivstång – Stålstång som används till att lyfta med. På skivstången sätts viktplattor i olika vikt. Skivstång är det som används vid olympiska lyft.

Snatch – Se ryck.

Snatch balance – När du har stången liggandes bak på skuldrorna, med ett brett grepp, och hoppar under till ryckposition. Målet är att stången inte ska röra sig uppåt över huvud taget, det är alltså snabbhetsträning för att hitta en bra position i sina ryck.

Split jerk – En form av stöt. Vikten ska, med hjälp av kraft från höften, upp till helt utsträckta armar. När du skjuter ifrån med höftkraften hoppar du under stången och fångar den i split, med ena benet längre fram än det andra. Video.

Squat – Se knäböj.

Strikt – När en övning utförs utan hjälp av höften (kipp). Kan t.ex. vara press eller pull-up.

Styrkelyftning – En sport där du tävlar i tre olika lyft: knäböj, marklyft och bänkpress.

Stöt – Ett olympiskt lyft. Inom CrossFit ofta ett samlingsnamn för de lyft som tar stången från axlarna, med hjälp av höftkraft, ovanför huvudet – push press, push jerk och split jerk– medan det inom olympisk tyngdlyftning är termen för frivändning med stöt.

Sumomarklyft – Ett marklyft som utförs i en sumoställning (breda ben med utåtvinklade fötter).

Svingar – En övning där en kettlebell förs från en position mellan benen till ovanför huvudet (amerikanska) eller till bröst/huvudhöjd (ryska). Det finns andra svingar, t.ex enhandssvingar.

Tabata – En form av intervallträning. Du arbetar i 20 sekunder och vilar 10 sekunder, oftast med 8 upprepningar.

T2B, TTB, Toes to bar – Hängande övning i räcke där båda tårna ska nudda räcket.

Touch and go – När en övning görs utan stopp mellan repetitionerna. I ett marklyft när du nuddar golvet med vikten och direkt går upp igen – du får på så sätt hjälp av en liten studs upp.

TGU, Turkish getup –  En övning som börjar med att du ligger på rygg och håller en vikt stilla ovanför dig på rak arm. Du går sedan upp till du är helt rak i kroppen, sen ner igen till ursprungspositionen. Vikten ska alltid hållas ovanför kroppen med rak arm. Kan göras med flera olika sorters vikter, men vanligast är att den görs med en kettlebell.

Thruster –  Övning där du gör en benböj och sedan på vägen upp, med hjälp av höften, skjuter upp vikten till helt raka armar, med helt rak kropp, utan att stanna emellan. Kan också göras i utfallsposition och kallas då utfallsthrusters

Tyngdlyftning – Se olympiska lyft.

Wallball – Övning där du går ner i en knäböj med medicinboll/slamball vid bröstet och sedan puttar/kastar bollen till bestämd höjd (vanligtvis ca 3 m (10 ft) för herrar och 2.75 (9 ft) för damer).

Wall climb – Övning där du från magliggande, med fotsulorna mot en vägg, går upp för väggen så att hela kroppen är rak och nuddar väggen (magen mot väggen). Kan ibland startas från armhävningsställning.

WOD – Workout of the day. Dagens pass. Egentligen ett helt crossfitpass, men oftast är det benämningen på den delen där man kör lite intensivare med några övningar som man kör i rad.